CERRAHPAŞA TIP FAKÜLTESİ MİKROBİYOLOJİ VE KLİNİK MİKROBİYOLOJİ ANABİLİM DALI’NDA TANIMLANMIŞ OLAN PSEUDALLESCHERİASİS OLGULARI VE AVRUPA TIP MİKOLOJİSİ KONFEDERASYONU (ECMM) PSEUDALLESCHERİASİS ÇALIŞMA GRUBU - KANTARCIOĞLU, A. Serda; YÜCEL, Ayhan (Cerrahpaşa Medical Journal, 2014)
Background and Design.-Pseudallescheria boydii (Scedosporium apiospermum) ve yakını Scedosporium prolificans çevrede toprakta, gübrede ve kirli sularda bol bulunan, havadaki insidansı düşük olan, kistik fibrozluların solunum yollarında kolonizasyon yapabilen, bağışıklığı bozulmuş olan ve olmayan kimselerde bir organ veya sisteme yerleşik veya dissemine, klinik ve laboratuvar tanımı ile tedavisi güç veya olanaksız, mortalitesi yüksek derin mikozlara sebep olabilen, hifli mantarlardır. Bu mantarlardan ileri gelen infeksiyonlara Türkiye’de de rastlanmaktadır. Bu olgular üçü ayakta ve biri elde dört maduromikoz, bir kemik ve yumuşak doku infeksiyonu, bir artrit, bir lenfadenit, üç göz infeksiyonu ve bir deri infeksiyonudur. Anabilim Dalımızda 1981’den bu yana üç olgu tanımlanmıştır. Mantarın ekolojisinin, başta bulaşma yolları olmak üzere epidemiyolojisinin, genetik çeşitliliğinin, uygun tanım yöntemlerinin, tedaviye yol gösterecek antifungal duyarlılık verilerinin araştırılarak bu mikozun kontrol ve tedavisi için yeni stratejiler geliştirilmesini amaçlayan ortak bir proje hazırlanmış ve Avrupa Tıp Mikolojisi Konfederasyonu (ECMM) tarafından desteklenen bir çalışma grubu oluşturulmuştur. Bu yazıda Anabilim Dalımızda tanımlanmış pseudallescheriasis olguları gözden geçirilmekte ve katılmakta olduğumuz ECMM Pseudallescheriasis Çalışma Grubunun amaç ve çalışmalarına değinilmektedir.