(untitled) - Aves Editorial, Aves Editorial (Cerrahpaşa Medical Journal, 2014)
Sporadic Creutzfeldt-Jakob Hastalığı (CJH), 50-70 yaş arasında görülen demansla ilişkili süreçlerde akla getirilmesi gereken hastalıklardan biridir. Klinik özellikleri, tipik elektroensefalografi (EEG) bulguları, laboratuar ve radyolojik görüntüleme özellikleri ile demansla giden diğer hastalıklardan ayırt edilebilir. Bu çalışmada klinik, EEG, laboratuar ve radyolojik özellikleri ile birlikte beş sporadic CJH olgumuzu sunmayı amaçladık. Sporadic CJH tanısı ile kliniğimizde takip edilmiş olan beş olgu değerlendirildi. Yaş ortalaması 63,8 olan hastaların ikisi kadın, üçü erkekti. Bütün hastalarda EEG kayıtları yapıldı. Beyin görüntüleme, bir hastada bilgisayarlı tomografi (BT), dört hastada manyetik rezonans görüntüleme (MRG) ile değerlendirildi. Üç hastada, beyin omurilik sıvısında (BOS) 14.3.3 protein, iki hastada nöron spesifik enolaz (NSE) bakıldı. Beyin biyopsisi bir hastada yapılabildi ve kesin CJH tanısı konuldu. Diğer olgularda biyopsi yapılamadığı için muhtemel sporadic CJH tanısı klinik özellikler, EEG bulguları, radyolojik ve laboratuar özellikleri ile konuldu. Demans bulguları olan hastaların dördünde EEG'de periyodik keskin ve yavaş dalga aktivitesi saptandı. İlk EEG kayıtları nonspesifik iken, tekrarlanan EEG kayıtlarında özgün bulgular saptandı. 14.3.3 proteini bakılan üç hastada da sonuç pozitif idi. Bazal gangliyonlarda hiperintensite beyin MRG tetkiki yapılan, dört hastadan birinde mevcuttu. Klinik özellikleri ile sporadic CJH düşünülen hastalarda, tekrarlayan EEG kayıtları yapmak tanıda yararlıdır.